Anne Greve sender en hilsen til nye førskolelærerstudenter.

Gratulerer med valg av yrke!

I år er det 75 år siden de aller første barnehagelærerinnene kunne starte sitt studium ved det nyåpnede Barnevernsakademiet. Den gangen het det:
”Fra høsten 1935 vil man i Oslo forsøksvis gå i gang med et ”Barnevernsakademi”, som tar sikte på å utdanne unge kvinner til arbeidet med barn under skolealderen, i barnehjem, daghjem og barnehaver. Dessuten vil utdannelsen gi et utmerket grunnlag for kvinnens særlige oppgave: hjemmet og barna, og åpne hennes øine for mange brennende samfundsspørsmål” (Norges Barnevern nr. 5, 1935 s. 36).
Vi kan smile litt av disse formuleringene nå – mye har skjedd på disse 75 årene. Den viktigste endringen er kanskje at studiet nå heldigvis også rekrutterer mange menn. At studiet vil åpne studentenes øyne for mange brennende samfunnsspørsmål er heldigvis ikke gått ut på dato.

Førskolelæreryrket er et utfordrende yrke, og det er et yrke man kan være stolt av. Som førskolelærer er du en del av en tradisjon båret frem av sterke kvinner, som gjennom sin praksis i barnehagefeltet har vært med på å forme den barnehagepedagogikken vi har i dag.

Førskolelæreryrket er et fantastisk yrke som gir deg muligheter til å bruke og videreutvikle mange sider av deg selv i jobben. Yrket innebærer tett samarbeid med andre voksne og med barn. Du må gi mye av deg selv, men du får garantert mye tilbake. Samtidig er førskolelæreryrket et yrke fullt av frustrasjoner og utfordringer. Det er en utfordring å kanskje oppleve samfunnets (manglende) anerkjennelse. Det kan være en utfordring og temmelig frustrerende å oppleve manglende rammebetingelser med nedskjæringer og dårlig økonomi, slik at du ikke kan gjøre alt det du kunne hatt lyst til i yrket.

Det er utfordrende og frustrerende å møte sykdom, både hos barn og kollegaer – og kanskje deg selv? Mange snørrete neser gir stor smittefare. Det kan også til tider være utfordrende og frustrerende å måtte arbeide tett på mange andre mennesker. Og det kan være utfordrende og frustrerende å møte kanskje urimelige krav fra foreldre og myndigheter. Men hvem har sagt at utfordringer og frustrasjoner nødvendigvis er et onde? Det var vel ikke en A-4 jobb du var ute etter?

Førskolelæreryrket er også et slitsomt yrke – både fysisk (husk å løfte riktig) og psykisk. Det sliter å møte ulike menneskeskjebner og kanskje måtte være vitne til at barn har det vondt. Samtidig vil du få vissheten om at din tilstedeværelse for det enkelte barnet høyst sannsynlig er med på å gjøre en forskjell.

Alt dette er med på å gjøre førskolelæreryrket til et rikt yrke – ikke nødvendigvis økonomisk, men på nesten alle andre måter. Førskolelæreryrket er aldri i stagnasjon, som førskolelærer er du alltid i utvikling, ingen dager er like. Og med en bachelor som førskolelærer, har du mange muligheter til å gå videre: diverse etterutdanninger, mastergrad og doktorgrad.

Nå har du tre eller fire svært spennende år foran deg. Bruk tiden godt, vær aktiv som student. Utnytt de mulighetene som ditt studiested kan tilby. Utnytt praksisperiodene maksimalt. Delta i debatter både på høyskolen og i samfunnet for øvrig. Det er disse årene som skal danne grunnlag for alt det spennende som ligger foran deg.

Lykke til!

Hilsen Anne Greve, utdannet førskolelærer i 1983.