Logg inn:
Jod er viktigere enn du tror
TINE Barnehagepakken   12.09.16
Hvor mye jod trenger et barn og hva er de viktigste kildene?
Jod er et viktig sporstoff som blant annet bidrar til et normalt stoffskifte og normal hjernefunksjon. Nasjonalt råd for ernæring leverte nylig sin rapport «Risiko for jodmangel i Norge» til Helsedirektoratet. De er særlig bekymret for gravide og ammende, men også for dem som ikke spiser nok fisk eller drikker melk.

Er det mange i Norge som får for lite jod?

Det er særlig unge kvinner og gravide som kan få i seg for lite jod. Det er bekymringsfullt fordi forskning indikerer at selv mild og moderat jodmangel før og under svangerskapet kan ha negative konsekvenser for barnets utvikling. Voksne menn, samt barn og ungdom får stort sett i seg nok jod hvis de drikker melk og spiser meieriprodukter.

Gode kilder til jod i norsk kosthold

Melk og meieriprodukter er den viktigste kilden til jod i norsk kosthold. De som ikke spiser fisk og eller får i seg lite meieriprodukter, kan stå i fare for å få for lite jod.
Ifølge undersøkelsen Norkost 3 bidrar melk og meieriprodukter med 55 % av jodinntaket blant voksne og ca. 70 % av jodinntaket blant barn. Spesielt brunost og melk inneholder mye jod. Alle typer melk inneholder like mye jod, også de laktosefrie og laktosereduserte variantene. Fisk og fiskeprodukter bidrar med 12–14 % av jodinntaket blant barn. Mager fisk som torsk, sei og hyse inneholder omtrent dobbelt så mye jod som fet fisk. Bidraget fra jodberiket salt i Norge er svært lite.
 

Derfor er jod viktig

Jod er viktig for normal funksjon av skjoldbruskkjertelen som produserer stoffskiftehormoner. Ved jodmangel kan stoffskiftet bli forstyrret, og man kan utvikle struma. Stoffskiftehormonene bidrar også til normal hjernefunksjon, normal funksjon av nervesystemet og til å vedlikeholde huden. Som del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil bidrar jod blant annet til et normalt stoffskifte, normal hjernefunksjon og til å vedlikeholde huden.

Får du nok jod?

Helsedirektoratet anbefaler 150 mikrogram jod daglig for alle over 10 år. Barn i alderen 2-5 år er anbefalt 90 mikrogram per dag. Sjekk i tabellen hvilke matvarer som bidrar mest i kostholdet. Hvis du ikke får i deg nok, bør du vurdere å ta tilskudd. Husk at alle verdiene er per 100 gram eller ca 1 dl. Derfor ser du også hva som regnes som en porsjon av matvaren i tabellen.

 

Denne artikkelen er åpen for alle

Du kan derfor lese hele artikkelen. Dersom du vil ha tilgang til alle artikler har vi nå en kampanje på 6 måneders medlemskap. Se nedenfor.
TILBUD PÅ 6 MND. MEDLEMSKAP, KUN KR. 595,-
Fyll ut skjema nedenfor og få umiddelbar tilgang til alt på Barnehageforum!
Vi har i dag nærmere 3000 bhg og over 7000 aktive brukere.
Barnehage
*Fornavn
*Etternavn
*E-post
*Telefon
Fakturanavn
Fakturareferanse
*Fakturaadresse
*Faktura Postnr
*Faktura Poststed
*Ønsket passord
*Gjenta passord
*Medlemstype
*Antall måneder *
* Du kan velge mellom 3, 6 eller 12 måneder. Du vil bli fakturert for hele perioden i en faktura.

* Mva. kommer i tillegg

Huk av for at du har leste våre avtalevilkår
 
DISKUTER ARTIKKELEN
 
 
Anbefalt
Kjell   30
Appen
RELATERTE ARTIKLER
Velkommen til barnehagen
Tid for nye foreldre
Jeg leser en bok
Når debatten blir personlig - et tankespinn om å våge å mene noe
En samtale