Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

Noen limtyper er så sterke at de tåler et løft av en diger bil. Det er skikkelig sterkt lim, og brukes av mange over hele verden. Men det finnes en limtype som er mye sterkere...

Du har kanskje hørt om lynlim – som er veldig sterkt og limer på ett sekund. Det er sterkt og du må aldri få det på fingrene, da kan huden på to fingre klistre seg sammen og du sitter i klemma. Lim er veldig dyrt å kjøpe i butikken og det er mange fabrikker som forsøker å lage verdens beste lim. De er nok ganske gode til det – men mesteren over alle lim-makere i hele verden er en du kjenner ganske godt.

Det er jo flott. Tenk at du kjenner den som lager verdens aller sterkeste og beste lim!

Hun som lager dette limet er alltid våt på beina. Vel, egentlig har hun ikke vanlige bein, men en sterk fot som hun drar seg rundt med. Hun er glad i bølger fordi de gir henne maten hun elsker. Og så er hun veldig opptatt av huset sitt. Og her kommer limet inn. Det er nemlig slik at huset hennes er plassert der hvor det er bølger – til og med under vann. Bølgene river og sliter i huset for å skylle det vekk. Men fordi bølgene også har med seg maten hun liker – bittesmå krepsdyr vi nesten ikke kan se og noe som heter plankton som er enda mindre – blir hun boende. For å greie det, lager hun et supersterkt lim og limer fast noen supersterke tråder til steiner og fjell.

I tillegg til at limet hennes er verdens aller sterkeste, virker det under vann. Det er helt rått – mange limtyper virker ikke når det er vått. Hun bor under vann og da hadde det ikke vært særlig lurt med lim som ikke virker når noe er vått.

Som sagt, du kjenner henne sikkert. I alle fall har du kjent på henne hvis du liker å bade i havet. Med tærne dine. Hun er nemlig blåskjellet. Blåskjellet – verdens aller beste lim-maker.