Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

De fleste insekter har seks bein. Men ikke edderkoppen, den har åtte. Det er ikke så viktig for den som havner i nett og blir spist av en grådig edderkopp. Men visste du at edderkoppen kan fly?

Egentlig er dette omtrent som med barna i barnehagen – de kan jo fly, mens de voksne må ha flybillett for å komme seg opp i luften og avsted. Jeg har sett flere barn i barnehagen som flyr. Noen flyr bare av sted når de får beskjed om å komme. Andre flyr når de hopper fra et lite tre eller lekestativet. Edderkoppene kan bare fly når de er bittesmå, nesten nyfødt. Og det er ikke alle edderkopp-artene som flyr.

Når en edderkoppmor legger flere hundre egg, blir det litt trøbbel med de nyfødte. Hvis alle skulle slå seg til ro der de er født, ville det ikke bli nok mat til dem når de ble voksne og veldig sultne. Derfor må ungene legge ut på en liten ferd for å finne seg et eget sted å bo. De bittesmå edderkoppene, som bare er noen timer gamle, klatrer høyt opp i et strå eller ut på en gren. Så spinner de en liten baby-trå av fineste edderkopp-silke ut av bakkroppen sin, og venter på vinden. Hvis det er vindstille, blir det litt krise. Men det er ikke store vindkastet som skal til for å frakte den bittelille kroppen med den bittelille silketråden. Tråden virker som en fallskjerm, og edderkoppen flyr avsted med vinden.

Etter en stund lander den, kravler ned i gresset og finner seg noe å tygge på.