La deg inspirere av denne teksten fra en formingsaktivitet i barnehagen

Her er LYRA, fem år og snart skolejente. Denne dagen var vi på besøk i barnehagens femårsgruppe, og vi fikk gleden av å tilbringe en hel formiddag i barnehagens storstue. Vi hadde tatt med oss akvarellstifter og noen forskjellige verktøy som vi ønsket å la barna eksperimentere med. Men, før vi satte startskuddet for verksted og kunstnerisk aktivitet leste jeg fortellingen om Fredrik den lille musen som sammen med de andre små musene skal samle inn mat og grøde til vinteren. Det er bare det at Fredrik samler ikke mat. Han sitter stille og samler på lyset, på fargene og bildene. Han samler på ordene. Senere, når vinteren har herjet og musene har spist sitt lager av mat, sier de til Fredrik: ”Hva med deg?” ”Hvor er det som du har samlet?” Og Fredrik begynner å fortelle.

Gjennom ordene til lille Fredrik får barna høre om alle de vakre fargene som Fredrik beskriver, og de får høre om de indre bildene som Fredrik har med seg, og som varmer og gleder de andre små sultne musene, slik at de holder ut vinteren.

Etter fortellingen setter vi i gang. Vi viser barna på forhånd hvordan de store fine akvarellstiftene fungerer. Vi kan tegne flere lag oppå hverandre, vi kan tegne på våte ark, og vi kan sprute vann over strekene etter hvert som vi tegner. Det er mange muligheter.

Barna eksperimenterer med regnbuer, former og mønstre. De gjør nye oppdagelser og navngir dem. «Oj, se jeg har laget grønn», eller «Nei, når renner det gule ned i det røde– da blir det oransje». Når spruteflasker kommer på bordet blir det virkelig liv. Barna fryder seg og ser hvordan fargene renner i hverandre. De begynner å trykke med hendene på det våte arket. Lyra er engasjert, og hun utvikler bildet sitt med hele seg og med kroppen som verktøy. Hun kombinerer flere teknikker, og vi kan se hvordan hun benytter seg av flere teknikker som tegning, rennebilde, akvarell og håndtrykk! Lyra lager til slutt et vidunderlig hjerte! Et hjerte som smiler like varmt som Lyra selv….