Innled til en filosofisk samtale rundt en av livets vakreste bestanddeler – kjærlighet.
- Hva er kjærlighet?
- Hvordan vet vi at vi føler kjærlighet?
- Hva er det motsatte av kjærlighet?
- Kan alle føle kjærlighet? Kan dyr føle kjærlighet?
Finn deretter fram ett eller flere av Munch-bildene der temaet er kjærlighet.
- Er det kjærlighet i bildet?
- Hvordan ser du at det er kjærlighet?
- Kan kjærlighet oppleves på ulike måter?
- Kan kjærlighet gjøre vondt?
Litt inspirasjon fra nettet om barn og kjærlighet:
Meninger om kjærlighet
"Jeg er for kjærlighet så lenge det ikke skjer når det er noe bra på tv." Jill, 6 år
"Kjærlighet er latterlig ... men jeg kan tenke meg å prøve en gang." Floyd, 9 år
"Kjærligheten finner deg, selv om du prøver å gjemme deg. Jeg har gjemt meg helt siden jeg var fem, men jentene finner meg hele tiden. " Dave, 8 år
"Kjærlighet er det viktigste som finnes, men baseball er ganske kult det også." Greg, 8 år
Hvorfor rammer kjærligheten to bestemte personer?
”Ingen vet hvorfor det skjer, men jeg har hørt at det har noe å gjøre med hvordan du lukter... Det er derfor det er så populært med parfyme og deodoranter.” Mae, 9 år
"Jeg tror det er meningen at du skal bli truffet av en pil eller noe sånt, men resten skal ikke være så smertefullt." Manuel, 8 år
Hvordan føles det å være forelsket?
"Omtrent som et snøskred; du må rømme hvis du skal berge livet.” John, 9 år
”Hvis det tar like lang tid å bli forelsket som det tar å lære seg å stave, gidder jeg ikke. Da tar det altfor lang tid." Glenn, 7 år
De siterte barna er litt eldre enn de du har i barnehagen, men vitner likevel om hvor ulikt barn tenker om kjærlighet. Skriv gjerne ned hva barna sier når du leder samtalen om kjærlighet. Etterpå kan de eventuelt tegne eller male tankene de har om kjærlighet.
Når kjærligheten ikke gjengjeldes
Hvis dere bruker noen av de dystrere Munch-bildene kan dere også snakke om hvordan det føles når kjærligheten ikke er gjensidig. Ulykkelig kjærlighet. Hva er det? Hvordan føles det?
Kjærlighet til seg selv
Syng eller spill gjerne noe fra Karlsson på taket sammen med barna. Karlsson på taket er kanskje den av Astrid Lindgrens karakterer som flest voksne har vanskelig for helt å akseptere. Han er selvgod og egoistisk. Totalt blottet for selvinnsikt. Det er neppe slik vi vil at barn skal oppføre seg. Nettopp derfor kan vi bruke ham. Snakk om hvordan han er sammen med barna. Ser de på Karlsson med samme blikk som oss? Hva kan vi lære av Karlsson?
Snakk også om kjærligheten til oss selv. Kan man elske seg selv? Hvordan vet man at man liker seg selv? Kan vi kjenne kjærlighet til oss selv og andre samtidig? Hvordan vet andre at jeg elsker og liker dem? Hvordan viser man kjærlighet?
”Love bombing”
Avslutt kjærlighetstemaet med en stor ”love bombing”. Dette kan gjøres på mange ulike måter, men en av mine favoritter er at flere personer samtidig sier oppløftende ting til en person av gangen. Begynn med å komme på positive ting dere kan si til hverandre i gruppen.
La deretter ett og ett barn sitte eller stå i midten av en sirkel. Barna som står i ring rundt sier så de fine og oppløftende tingene de har kommet på samtidig. Bytt deretter slik at alle får stå i midten og ta del i kjærlighetsbombingen.
- Du er en god venn
- Jeg liker deg
- Du er morsom å leke med
Avslutt med å snakke om hvordan det føles å få høre så mange fine ting om seg selv og hvordan det føles å si fine ting til hverandre.