Er det viktig at barna lærer seg å spise opp maten sin?

En evig tilbakevendene diskusjon i barnehager er hvorvidt barna må spise opp maten sin før måltidet kan avsluttes. Ved første øyekast kan dette kanskje fremstå som et banalt tema, men hva ligger egentlig bak slike diskusjoner? La meg komme med et eksempel en medstudent av meg en gang fortalte:

”Men sitter du her alene?” spør jeg en jente som er den eneste som sitter i det mørke rommet. Lunsjen er over, rommet er ryddet og alle de andre barna har gått i garderoben. ”Ikke snakk til henne” lyder en stemme fra garderoben. Jeg får klar beskjed fra min kollega om at jenta skal sitte alene til hun har spist opp knekkebrødet sitt, som hun tross alt selv hadde bedt om å få. Jenta hadde gitt uttrykk for at hun var mett, men nå fikk hun lære å spise opp maten sin. Jeg gikk ut i garderoben der jeg fant min kollega sammen med to barn. De tullet og koste seg i sofaen, fri fra jenta med knekkebrødet, som satt slik til at hun ikke kunne se dem.

 

Og hvem er vi - som kan bestemme når du er mett? Og hvem er vi – som kan slukke lyset og gå, mens du må sitte igjen og lære voksenlivet? (Linn Boland, førskolærerstudent).

 

I dette eksempelet er kanskje prinsippet satt i sin ytterste konsekvens, men kanskje er det slik at flere av oss har gjort lignende ting som førskolelæreren her gjør. Uansett er dette en såpass gjentakende diskusjon at vi ønsker å ta den skikkelig. 

 

Er det viktig at barn lærer å spise opp maten sin, eller ikke? Og et minst like viktig spørsmål: Hvorfor?

 

Mat i barnehagen for å vokse, lære og trives

Kostholdet er viktig for at barna skal vokse, lære og trives i barnehagen. Dette er en brosjyre som gir noen tips om hva måltidene bør bestå av.

Les mer >>

Fra jord til bord

Hvor kommer potetene fra? Butikken, ja. Men før de kom dit? Og hva med melka, kjøttet og fisken?

Les mer >>

Bli kvitt grandiosakulturen og skaff barnehagen en matpolitikk

Måltidene blir ikke prioritert og de bærer preg av å kun "stille sulten".

Les mer >>

Barn kan! - Lunsjmuffins

Muffins er populært, og dette er et godt alternativ til de vanlige kakemuffinsene med mye sukker

Les mer >>

Økologisk mat i barnehagen

Her kan du laste ned et kompendie som gir en generell innføring i hva økologisk mat og bærekraftig kosthold er

Les mer >>

Bra mat i barnehagen

Helsedirektoratet har gjennom satsingen "Bra mat i barnehagen" utviklet pedagogisk materiell som skal gjøre det enklere for de ansatte i barnehagen å legge til rette for gode mat- og måltidsvaner.

Les mer >>

Mat og matvaner – kostråd for store og små

Feilernæring er en vanlig årsak til at barn og voksne ikke føler seg friske eller til og med får livstruende sykdommer.

Les mer >>

Mat er toppen på Ånnerudtoppen

Barn tilbringer mye av livet i barnehagen. Da trenger de skikkelig, næringsrik og variert mat. Det har Ånnerudtoppen barnehage tatt konsekvensen av.

Les mer >>

Bli kvitt grandiosakulturen og skaff barnehagen en matpolitikk

Måltidene blir ikke prioritert og de bærer preg av å kun "stille sulten".

Les mer >>