Barnehageforum - Sukkerfri barnehage?

Alle er enige om at vi ikke trenger mye sukker til hverdags. For mye sukker i kostholdet gir mindre plass til matvarer med vitaminer og næringsstoffer som kroppen trenger.

Heldigvis har sukkerforbruket i hele befolkningen gått ned de siste årene. En sukkerfri barnehage er i utgangspunktet bra, men det er viktig å vite hva som er sukker og hvordan vi best kan sette sammen et sunt kosthold.
 
Noen hevder at alt sukker, enten det kommer fra frukt, brunost eller kaker, bør likestilles. Det er det tilsatte sukkeret myndighetene anbefaler oss å begrense. Det gjør de fordi matvarer som har et naturlig innhold av sukker ofte bidrar med flere næringsstoffer og ikke bare tomme kalorier. Det som bidrar mest med tilsatt sukker i barns kosthold er brus, saft, kaker og godteri.
 
matglede i barnehagenFlere inspirasjonsartikler om mat og kosthold finner du på vår side om matglede i barnehagen. Dette er et samarbeid med Tine Barnehagepakken.
 
 

Sukkerarter er en samlebetegnelse

På matvarer står det «hvorav sukkerarter», som er en samlebetegnelse for blant annet melkesukker, fruktose, honning, sirup og vanlig bordsukker. Det er viktig å vurdere hva en matvare totalt sett bidrar med i kostholdet.
 

Kan sukkerfrie barnehager servere yoghurt?

Naturell yoghurt bidrar med viktige næringsstoffer som kalsium, jod, vitamin B12 og protein. Yoghurt inneholder ca. fem gram melkesukker per 100 gram. Det er sukker som finnes naturlig i melken og er det vi ikke blir anbefalt å begrense. Naturell yoghurt er helt uten tilsatt sukker. En sukkerfri barnehage bør derfor fint kunne servere naturell yoghurt - sammen med for eksempel oppskåret frukt og bær.
 

Halvert sukkerinnhold i barneyoghurt

Det verserer mange påstander om at barneyoghurt er proppfull av sukker. TINE har jobbet systematisk med å redusere mengden tilsatt sukker i yoghurt de siste årene. I dag er de fleste barneyoghurtene tilsatt rundt fire gram sukker per 100 gram. Tidlig på 2000-tallet var yoghurten tilsatt ca. ti gram per 100 gram. Norsk barneyoghurt er i verdensklasse hva gjelder lavt sukkerinnhold!
 

Hva regnes som tilsatt sukker?

Mange barneyoghurter på markedet er søtet med fruktjuicekonsentrat. Selv om råvaren er frukt, er saften blitt så konsentrert at det må regnes som tilsatt sukker. At matvaren er «søtet med frukt» kan altså bety at den er søtet med tilsatt sukker.
 

Nyttig å få vite hvor mye sukker som er tilsatt

Anbefalingen fra myndighetene om å begrense inntaket av rent sukker er klokkeklar. Sukkeret som tilsettes saft, is, yoghurt og annen mat gir ingenting annet enn søt smak og ekstra kalorier. Tydelig informasjon om hvor mye sukker som er tilsatt kan være nyttig for å finne de beste valgene. Det er ikke obligatorisk å merke matvarer med hvor mye sukker som er tilsatt, kun de nevnte «hvorav sukkerarter» er obligatorisk.
 
Dette regnes som tilsatt sukker:
  • vanlig bordsukker
  • fruktsukker (fruktose)
  • glukose
  • siruper
  • fruktjuicekonsentrater
  • honning
 

Slik vurderer du om matveren er sunn

Mange matvarer har et naturlig innhold av stivelse og sukkerarter. Både sukker og stivelse blir omdannet til sukker i kroppen. Når du vurderer hvor sunn en matvare er, må du se hva du får «på kjøpet»:
 
  • Hva inneholder matvaren av andre næringsstoffer, som fiber, vitaminer osv.?
  • Er det tilsatt sukker?
  • Hvor ofte og hvor mye spiser du?
  • Hva spiser du samtidig?
 
Et variert og balansert kosthold er alltid det beste. Og i et ellers sunt kosthold skal det også være plass til søte og gode fristelser!