Barnehageforum - Forsyn dere av naturens matfat

Hvor kommer poteter fra? Hva er fiskepinner laget av? Hvordan blir et frø til en tomatplante? Når barna stiller nysgjerrige spørsmål om maten de spiser, finner vi mange av svarene ute i naturen.

La barna få nærkontakt med jungelen av mat som naturen har å by på – enten det er gjennom pottene i vinduskarmen eller blåbærlyngen ute i skogen.

Naturen er grobunn for alt liv på jorden. Den kan også være grobunn for mye glede, undring og læring for de små. Ved å sette fokus på naturens ressurser kan vi bidra til at barna får forståelse for hvordan de selv kan være med til å ta vare på naturen. Her er barnehagen en ypperlig arena som kan la barna få erfaring med naturen, gjennom konkrete aktiviteter som å dyrke, sanke og høste. Når barna får en større forståelse for hvor maten kommer fra, og at alle årstidene gir oss ulike råvarer, kan det øke matgleden og matkompetansen. Å spise mat i sesong er både spennende, lærerikt og bærekraftig, og bidrar til variasjon i kosten.

 

Matjungelen er helt gratis, og tilbudet består av:

  • 5 hovedtema med filmer og refleksjonsspørsmål
  • Pedagogiske aktiviteter
  • Verktøykasse med inspirasjon og kunnskap
  • Materiell til personal og foreldremøter
  • ‘Kom i gang’kurs
  • Oppskrifter

 

Gartnerspirer og små sankere

I rammeplan for barnehagen, under «kropp, bevegelse, mat og helse», trekkes det frem at barnehagen skal gi barna innsikt i matens opprinnelse, produksjon og veien fra råvare til måltid. Det er mange gøyale måter å gjøre dette på! Dere kan for eksempel hente inspirasjon fra Myrå barnehage, hvor barna fikk plukke så mange plommer de bare klarte i hagen til en av de ansatte – og deretter utforsket hvor mye godt man kan lage av plommer.

– Når barna er aktive deltakere gjennom hele prosessen bidrar det til å skape trygghet og ufarliggjøre den “nye” maten som lages og skal spises, fortalte en av de ansatte i etterkant.
– Selv de mest kresne barna viste interesse i å smake, og snakket positivt om maten. Vi opplevde også at barna fikk bedre kjennskap til og interesse for naturen, og mer forståelse for hvor maten kommer fra.

Les også mer om Vasset barnehage, hvor barna har fulgt grønnsakene hele veien fra jord til bord. Her fikk barna være med på hele prosessen, fra valg av frø og planting, til stell, høsting og videreforedling. Til slutt endte grønnsakene på kjøkkenet, hvor barna var med på matlagingen – stolte over å spise noe de hadde dyrket selv. Bare hør entusiasmen fra en av de femårige grønnsaksdyrkerne:
– Dette er den beste gulroten jeg har smakt, og jeg liker ikke gulrot engang!

 

Utforsk naturens matskap med Matjungelen

– Vi bruker Matjungelen til inspirasjon i hverdagen, forteller en av de ansatte i Vasset barnehage.
– Når vi plutselig står litt fast eller trenger tips til spennende aktiviteter, titter vi innom Matjungelen. Både nettsiden og heftet er i stadig bruk. Matjungelen gir oss konkrete eksempler til enkle aktiviteter, som er godt forklart og begrunnet faglig. Aktivitetene passer godt både for tre- og fem-åringer, og barna har vist stor interesse for aktivitetene.

Så ta barna med ut i nærmiljøet, og la dem utforske og oppleve, så de utvikler engasjement og forståelse for naturens liv og ressurser. Gå på oppdagelsesferd i naturens matskap, plukk mat i sesong og bruk råvarene i matlaging. Eller lær barna om å ta vare på naturen rundt dem, ved å plukke søppel i nærområdet og kildesortere sammen. Og du kan alltids stikke innom Matjungelen for å finne konkrete aktivitetsforslag, webinarer, oppskrifter og mye, mye mer.