Barnehageforum - Munch i barnehagen

SAMTALER OM FØLELSER

Livsglede


Det står ingenting i FNs barnekonvensjon om barns rett til glede. Det burde det gjøre fordi glede er noe av det viktigste vi kan kjenne. Konvensjonen omtaler derimot barns rett til lek, hvile og fritid. Og for de fleste barn er det veldig naturlig å oppleve glede gjennom leken. Men kanskje glemmer vi av og til hvor viktig det er med hvile mellom alle opplevelsene? Hånd i hånd med glede går nysgjerrighet, lyst, kreativitet samt tillit og trygghet. Det skaper gode forutsetninger for læring, uavhengig om det handler om å lære å gå, regne eller fungere sosialt.
Gleden er også knyttet til selvfølelse og gode relasjoner. Å le og ha det morsomt sammen er like viktig som det å så og gjødsle er for bonden. Vi må pleie det som skal vokse. Hvis ikke tar ugresset overhånd.

Glede smitter
Det er vanskelig å ikke bli dratt med når noen ler. Hvis det i tillegg er et barn som ler riktig hjertelig, er det vanskelig å stå imot. Selv om du er sur, sliten eller irritert, så pleier latter å være smittsomt. Og barn deler gjerne gleden sin med andre. Det er også helt sikkert at når barnet merker at det får med seg andre i latteren, så styrkes selvfølelsen. Delt glede er dobbelt glede!
Men når det dreier seg om barns følelser, er det som regel de vanskelige følelsene det fokuseres på. Det er kanskje ikke så rart fordi vi har et større behov for å sette ord på det som er vanskelig. Det som fungerer fint trenger vi ikke snakke så mye om.

Glede bør bekreftes
Men hva skjer dersom vi bytter perspektiv og løfter fram de positive følelsene? Glede er generelt barns aller vanligste tilstand. Trygge barn med sunne relasjoner har som regel lett for å glede seg. Og du har sikkert selv opplevd at det vi bekrefter og legger vekt på, forsterkes. Likevel glemmer vi ofte å bekrefte gleden. En måte er å gi oppmerksomhet til følelsen i stedet for prestasjonen. Når du ser en tegning, så spør om det var morsomt å tegne den og si at fargene gjør deg glad, i stedet for å bedømme motivet som fint eller barnet som flinkt.
Samtale

  • Hva pleier å gjøre deg glad?

Du kan gjerne lage en kollage av bilder klippet ut fra aviser. Lim den opp på en stor plakat og la deretter barna fortelle hva som gjør dem glade.
Latterpose
Forberedelser: Bruk mobiltelefonen og ta opp lyden av barna når de ler. Sy eller kjøp en liten tøypose som har plass til mobiltelefonen. Når du har spilt inn et par minutter med latter, legger du den i posen og samler barna rundt deg. Hvis det er en større gruppe, kan det være lurt med en høyttaler (helst trådløs) for at latteren skal høres skikkelig. Prøv å skjule at det er en mobiltelefon du har i posen. Aktiver latterposen med en magisk regle og spill av latteren.

Hva skjer med deg når du hører latter?

  • Hvorfor tror dere at vi ler?
  • Kan vi gjøre oss selv glad?

Øvelse
Glade statuer
Nå har dere snakket om ulike situasjoner der vi gjerne føler oss glade. Nå er på tide å vise det med kroppen! Oppmuntre barna til å stille seg i positurer som etterligner en glad person. Du kan variere øvelsen ved å spille musikk og når du skrur av, skal barna bli stående som en ”glad-statue”.
Den glade sirkel
Alle barna står i en sirkel med ansiktet vendt inn. De skal kunne ta et skritt inn i sirkelen uten at det blir trengsel. På din oppfordring tar alle barna et steg inn i ringen og viser glede på en stille måte.
Så ber du dem ta et skritt tilbake og se rolige og nøytrale ut. Neste gang de går inn i sirkelen, ber du dem vise glede og høres glade ut, de kan le, fnise eller si noe som uttrykker glede. Etter en stund ber du dem tre tilbake igjen og puste dypt inn og finne roen. Den siste gangen du ber dem skritte inn i sirkelen, oppfordrer du dem til å gjøre hverandre glade samtidig som de går inn.

Å veksle mellom ulike sinnstilstander

Oppmuntre barna til selv å veksle mellom nedstemthet og glede/opprømthet. Spør hvilke forskjeller de opplever.  
Det kan hende du må gi noen eksempler: Ser det sånn ut? Heng med hodet og la armene henge slapt ut til siden, senk skuldrene. Rett deg deretter opp, se opp og le.

Hva skiller en glad kropp fra en trist kropp?

Livsglede hos Munch
Se på bildet/bildene som Edvard Munch har malt.

  • Kjenner du deg igjen i maleriene?  
  • Hvordan kan vi se at menneskene på bildet/bildene er glade?  
  • Hvilke farger hører sammen med følelsen glede?

Velg ett av maleriene og oppmuntre barna til å leve seg inn i personene.
Hvem er de?

  • Hva heter de?
  • Hva gjør de?
  • Hvis de ble levende og begynte å snakke, hva ville de sagt?

Oppsummering

  • Hva har vi snakket om i dag?
  • Lærte du noe du ikke kunne fra før?
  • Har du lyst på en oppgave? Gjør noen andre glad i dag!
-->