Barnehageforum - Svetting er viktig

Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

Vi svetter gjennom huden. Det har du sikkert merket mange ganger når du løper eller hopper oppover en trapp. Noen ganger svetter vi uten å ha rørt så mye på oss, f eks når vi har gjort noe galt i barnehagen og er redd for å bli oppdaget.

 

Vi svetter også uten å merke det. Kan du svømme? Når du svømmer svetter du ganske mye og svetten blir skylt vekk i vannet. Men hvorfor renner vannet eller svetten ut av huden vår og ikke inn? Det er forresten veldig bra at vi er vanntette, det hadde vært litt krise om badevannet hadde strømmet inn i kroppen. Huden har noe vi kaller porer, bitte små hull. De åpner seg når vi blir varme og slipper ut fuktighet som vi kaller svette. Men ingen vanndråper slipper inn i de samme hullene.

 

Hvorfor svetter vi? Jo, svettingen hjelper oss når kroppen blir for varm. Svetten kommer ut på huden og fordamper til luften rundt. Det varmer opp luften rundt oss, og avkjøler huden og kroppen vår. Flott ikke sant? Det som kommer ut er ikke bare vann. Smak på det neste gang du svetter. Du vil kjenne at det smaker salt. Og det stemmer, det er mye salt i svette.

 

Et barnehage-barn som er i farta og holder på med noe som krever at kroppen er i bevegelse nesten hele tiden, kan svette omtrent en halv liter på en time. Det samme skjer når det er veldig varmt ute om sommeren. Fordi kroppen trenger vann bl a for å lage nytt blod, er det veldig viktig å drikke en halvliter ferskt vann når du har mistet så mye. Vi svetter selv om vi sitter mye stille, så det er alltid lurt å drikke et glass vann eller to hver dag når du er i barnehagen.