Barnehageforum - Atsjoooo…!

Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

Det mange barn som nyser og noen voksne også. På den måten finner basiller og virus nye steder der de kan vokse og få barn. Noen ganger er basillene og virusene ekstra flinke til å finne seg et nytt sted å leve, og da får vi epidemier. En liten epidemi i barnehagen betyr at kanskje halvparten av alle barna ligger hjemme i sengen sin med feber og hosting og nese som renner. Noen av de voksne blir syke også.

 

Det er denne vinteren kommet en ny sportsbil fra Mercedes og en fra Maserati også. De har toppfart på omtrent 300 kilometer pr time. Det er utrolig fort. Det er så fort at man kan få nakkesleng hvis man forsøker å se på bilen når den passerer rett foran. Mange barn vet hvor fort racerbiler kan kjøre. Men det er ikke så mange barn som vet hvor fort basillene og virusene farer av gårde når man nyser. Rett utenfor nesetippen har de greid å måle en nys som hadde en fart på 250 kilometer pr time. Da hjelper det ikke så mye å kaste seg til siden får ikke å bli smittet når kompisen din nyser.

 

Kanskje det er lurt å holde seg langt unna en snørrunge? Nei, det er ikke sikkert det hjelper heller. Forskere har nemlig greid å måle en nys som sendte slim med bakterier hele 20 meter av gårde.

 

Løsningen er nok at den som nyser fanger nysen i armen eller hånden i stedet for å sende den av gårde som en torpedo i rasende fart mot alt som rører seg i rommet.