Barnehageforum - Dinoideer

Dinosaurer er noe som virkelig kan fasinere barn. Enkelte kan sitte i evigheter og lage lange fortellinger med figurene.

Andre kan benevne de ulike dinosaurene enda de har aldri så lange og kompliserte artsnavn. Mange barn kan faktisk langt mer om de firbeinte fortidsdyrene enn en gjennomsnittlig voksen. Dette er lek vi må ta vare på.

Dinosaurkrok

For disse barna er det flott å ha en krok med materialer der dinosaurene kan leve i sitt rette element. Med rik tilgang på naturmaterialer hjelper vi barna å lage miljøer og forfatte fortellinger rundt figurene. Her kan det være kunstige og ekte planter, kongler, steiner, røtter og pinner. Med stoffer, filtstykker, flossede tepper og korte vedkubber kan barna lage huler, vannhull og matreservoarer. Når man leker med figurer liker barna ofte å sitte på kne. Da er det lurt å la et lavt bord eller hylle danne et platå som barna kan lage sin dinoverden på. Ha gjerne bøker om dinosaurer i nærheten –også for at de voksne kan henge med og lære litt. En slik krok kan også vekke interessen for de barna som ikke har oppdaget dinosaurene enda.

 

Dinodeig

En engasjerende ide er å lage dinodeig. Det er trolldeig med jord og sand blandet i. Deigen er morsom å lage og leke med. Den kan brukes omtrent som modellérkitt. Den er dessuten super å lage spor som ligner de som er funnet i stein og fjell etter ekte dinosaurer. Barna liker å trykke føttene til dinosaurfigurene ned i deigen og studere sporet den lager. Avstøpningene kan tørkes og blir steinhard hvis den får litt tid på seg. Vi kan også pakke små dinosaurer inn i deigen og la den tørke et par dager i tørkeskapet, eller i stekeovnen. Når klumpene er tørre har vi dinosauregg, eller helt særegne fossiler. Da kan man finne hammeren og kakke på klumpene som ekte paleontologer, helt til dinosaurene er kommet fri igjen.
 
Oppskrift på dinodeig:
1 kopp hvetemel
1 kopp salt ½ kopp sand (skyll den i sil først hvis du har hentet den i sandkassa) 1/2 kopp jord (gjerne fra pose)
Cirka 1/2 kopp vann
 
Bland alt det tørre. Hell i litt og litt vann. Pass på at konsistensen er slik at deigen blir fast og holder på formen. Bør brukes samme dag. Det barna har laget kan tørkes i friluft (cirka to uker) eller i ovn (75 grader i fire- fem timer) eller i tørkeskapet til den kjennes hard.

 
 

Sansekasse
En annen ide som barna liker er å lage en sansekasse med dinosaurer som tema. Da finner vi en balje eller en skuff og fyller den med linser og kaffebønner. Oppå der legger vi dinosauregg, blader, dinosaurfigurer, kongler og annet som kan minne om urtid. Barna får sitte med hendene oppi og leke med kassen ved bordet. Lek og læring går hånd i hånd med fingrene oppi en slik sansekasse.
 
 
 
 
FAKTA Trude Anette Brendeland er førskolelærer og driver foretaket fantasifantasten.no.

Hun er opptatt av å ivareta skaperevne, lek og livsglede der små og store mennesker møtes.

Hun har skrevet «Magiske samlings- stunder» og «Fortell med meg!».  Hun er nå aktuell med kurset "Lekelyst". Der deler hun ideer til lek og samspill med de yngste barna i barnehagen.