Barnehageforum - 5 magiske ideer til samlingsstunden

Er du på jakt etter inspirasjon til samlingsstundene i barnehagen din? Her får du noen gode ideer fra Trude Anette Brendeland, også kjent som Fantasifantasten.


KOFFERTMAGI Gamle kofferter oppleves ofte som magiske, fordi de bærer på en historie. De er derfor helt fantastiske å bruke til å presentere materiell til å starte samtale eller fortelling med, i samlingsstunden. Fyll den for eksempel materiell til å formidle en kjent og kjær billedbok. Den kan mer enn gjerne dekoreres og males inni for å understreke stemningen i boka og fungere som en scene under formidlingen. Figurer til kjente billedbøker får du blant annet på viliker.no.
 


EVENTYRKAFFEKVERN Skal dere formidle gamle folkeeventyr og sagn? Ta barna med på prosessen ved å kverne magisk eventyrkaffe. Bruk en gammel kaffekvern, presenter den for barna og forklar at når barn kverner kaffe på den, de voksne brygger kaffe og drikker den…. da kommer det eventyr fra gamle dager ut av munnen deres.
 


WHITEBOARD-TEATER Mange barnehager har whiteboardtavler med magnetfunksjon. Bruk dem til å formidle eventyr og fortelling. Klipp ut elementer som trær og hus av designfilt og lim magneter på baksiden. Bruk også små stoffigurer, lim magneter på og bruk som aktører i stykket. Man kan også lime magneter på skjell, stein, pinner og naturelementer for å skape en eventyraktig, organisk scenografi.
 


EVENTYRSANSING FOR DE ALLER MINSTE Har dere noen favoritteventyr dere tenker at barna skal bli kjent med i løpet av sin tid på småbarnsavdeling – for eksempel bjørnen som ble stubbrumpet? Da er det en god ide å bli kjent med elementer i dem først. La de aller yngste i gruppa få en egne samling der ord, stemninger og begreper fra eventyret er konkretisert med ting i en kurv, eller balje. La de få komme til kassen, ta ting ut av, lukte, kjenne, undersøke. Personalet setter ord på tingene og leken som oppstår. Når vi har gjort dette flere ganger, vil barna etter hvert kjenne til ordene og få en helt annen opplevelse av fortellingen når den formidles i helhet.
 


BOKKINO Er det vanskelig å skape magi rundt boklesingen når barnegruppa er stor? Da er det supert å ta bilder av sidene og bruke projektor å formidle med. Man kan også gå inn på bokhylla.no sine sider og hen ­ te bøker som allerede er digi ­ talisert og lese dem sammen ved hjelp av pc og projektor.
 

 

Du finner flere ideer på fantasifantasten.no