Barnehageforum - Fugl i barnehagen

Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

Er det noen av barna i din barnehage som kanskje egentlig er en fugl? Nei, det er det jo ikke. Men en flott fugl som heter svarttrost kunne nesten begynt i barnehagen.

Har du hørt når det er mange barn i et rom, at det blir ganske høy lyd? Alle som snakker, bruker stemmen sin og snakker høyere enn når det bare er to i rommet. Det er ikke bare på avdelingene i barnehagen det er slik. Ta en tur til personalrommet når de voksne spiser maten sin og drikker kaffe. Der er det høy lyd, skikkelig høy lyd. Kanskje det er slik det høres ut når voksne bruker innestemmen sin.

Svarttrosten er en skikkelig luring. Den vil jo gjerne bli hørt når den synger. Den skal lokke til seg en make, jage bort andre svarttroster og passe på reiret sitt. I Danmark har noen forskere funnet ut at svarttrosten synger med lysere toner når den bor tett inntil motorveier og andre steder der det er mye bråk. De svarttrostene som bor i en stille skog, synger med vanlige toner. Svarttrosten kjører altså på med litt pipestemme for å bli hørt, akkurat som noen barn i barnehagen.

Det er bare de svarttrostene som greier å synge med pipestemme der det er mye støy som finner seg en partner. De som bare synger med vanlige, lave toner sliter veldig. Ingen hører dem skikkelig, og de taper.

Ungene til svarttrostene som greier å synge med pipestemme har arvet sangen fra mor og far og greier seg bra. De får selv unger som er gode til å synge med pipestemme, og dermed blir det mange svarttroster som er gode til å synge med pipestemme der det er mye bråk. Trostene som bor i den stille skogen er elendige til å synge pipehøyt.

Det er ikke noe særlig lurt å forsøke seg med pipestemme i barnehagen hvis man vil få til noe med de voksne. De blir nemlig helt spik spenna gale av slik piping.