Barnehageforum - Liten luring

Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

En fugl som veier bare noen få gram, kan lure slanger og andre fugler som forsøker å ta den. Kolibri heter den og har vinger som gjør til en blanding av et jagerfly og et helikopter.

Kolibrien bør i Nord- og Sør-Amerika. Den fantes i Europa før også, men det er lenge siden. For 31 millioner år siden var det slike fugler der du bor nå. Da var det mye varmere enn nå, og veldig dårlig skiføre.

Kolibrien lever av den søte saften i blomster, nektar, og må derfor ofte fly veldig nær bakken. Der er det mange slanger, som kan tenke seg en liten søt kjøttbit. De ligger på lur, og slår lynraskt til mot kolibrien. Men ikke raskt nok; den lille fuglen er så rask at mennesker nesten ikke kan se den med øynene sine, når den liksom skyter av gårde gjennom luften. Den kan henge helt stille i luften, rygge og merkelig nok – den kan fly på ryggen. Med beina oppover og ryggen nedover kan den lure slangen og komme seg i sikkerhet.

Puls heter det når vi snakker om hvor fort hjertet slår. Hvis du har en puls på 80, betyr det at hjertet ditt slår 80 ganger på et minutt. Få hjelp av en voksen til å kjenne pulsen din på håndleddet eller halsen, og telle hvor mange hjerteslag du har på et minutt. Når du har løpt litt rundt skolen din, stiger pulsen og du kan måle den igjen. Kolibrien har et hjerte som går veldig fort. Pulsen når den sitter i ro på en gren er omtrent 500. Når den setter i gang de lynraske helikoptervingene sine, stiger pulsen fra 500 til 1250. Det er utrolig fort. 1250 hjerteslag på ett minutt. Siden ett minutt er 60 sekunder, betyr det at kolibriens hjerte slår over 20 ganger i løpet av ett sekund.