Barnehageforum - Prompete godtebakterie

Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

I alt vi spiser og rundt oss i luften er det bakterier. Noen av bakteriene må vi ha i kroppen for å overleve. Bakteriene kan være både en venn og en fiende som gjør oss syke. I en engelsk by som heter Birmingham har noen forskere funnet en bakterie som er helt gal etter smågodt.

 

Bakterien spiser så mye godteri at den må prompe noe helt forferdelig. I prompegassen er det mye hydrogen, og det helt utrolige er at denne hydrogengassen kan brukes som drivstoff for biler eller til å lage strøm til husene våre. Dermed kan denne lille bakterien bare hive innpå søtsaker, prompe i vilden sky mens vi kan humpe av gårde i våre prompedrevne biler. Fint, ikke sant. For når vi kutter ut vanlig bensin, blir det ikke noe forurensning i luften heller.

 

Da blir det sånn når vi snakker om biler. – Hva slags bil har mamman din a? – Det er prompevolvo!

 

– Å, ja – mamman min har akkurat fått en dobbeltpromper hun.  – Hva er det a’? – Det er en veldig rask bil med to prompetanker fulle av godteri og bakterier. Den går i over 200 kilometer i timen...

 

Men hvis jeg rapper noe av godteriet går bilen veldig sakte.

 

Det vil nok ta noen år før forskerne i Birmingham har funnet ut hvordan de skal få laget nok hydrogengass fra prompebakteriene til å bruke det i biler og hus. Mens vi venter kan vi spise godteriet vårt selv.