Barnehageforum - – Ledelse er noe to personer kan gjøre sammen

En høyere andel barnehagelærere i barnehagen er i ferd med å bli en realitet. Men hvordan går det når den pedagogiske ledelsen skal deles på to? I Sørhellet barnehage har de erfaring med det.

Med to barnehagelærere på hver avdeling, må den ene være pedagogisk leder og den andre en form for nestkommanderende? Nei, mener Grethe Barane, styrer i Sørhellet barnehage i Klepp kommune. Der har de i flere år hatt to likestilte barnehagelærer på hver avdeling, og har gode erfaringer.
 
– Hva må til for at det skal fungere?
 
– De to likestilte lederne må ha avklart forventningene de har til hverandre, og vi som leder barnehagen må ha avklart forventningene til dem. En viktig forutsetning er også at vi har et grunnsyn vi er enige om, at alle vet hvilke mål vi har og hva vi styrer etter. Vi er en verdibasert barnehage, det vil si at vi har formulert hva som er viktig for oss og hva vi skal gjøre for hvert enkelt barn, og dette er et godt grunnlag å lede på.
 
konferanse: Lederforum 2018

Fra 1. august 2018 får vi sannsynligvis en bemanningsnorm og en bedre barnehagelærernorm. Det er på tide å diskutere hvordan denne ressursen kan benyttes på best mulig måte. Hvordan stiller vi oss til de utfordringer og muligheter som følger med flere barnehagelærere? Vi tar debatten på Lederforum 2018.

I tillegg setter vi blant annet fokus på:

  • Ledelse som balanse mellom nærvær og ambisjon
  • Tar du sjansen på tillit i din ledelse?
  • Kan du lede oppover?
 
– Hvilke råd vil du gi til andre barnehager som nå skal gjennom prosessen med å finne gode løsninger for flere barnehagelærere på samme avdeling?
 
– Start med å avklare forventninger, det er helt nødvendig. Og ha ledelse i bakhodet hele tiden: Hva er ledelse og hvordan kan vi praktisere god ledelse? Sett gjerne sammen barnehagelærere som er ulike og har ulik kompetanse, i stedet for to som er like. Og vær tydelig på at dersom én av barnehagelærerne kommer til styrer og vil gi tilbakemeldinger på kollegaen, så må de snu i døra og hente kollegaen også! sier Grethe Barane.
 
Du kan lese hele intervjuet i Tidsskriftet Barnehagefolk 4/2017 som kommer i begynnelsen av desember.

Lederobservasjonsverktøy

For å utvikle seg som leder er det viktig å motta objektiv tilbakemelding på sin lederatferd. De beste til å uttale seg kan være de man er satt til å lede.

Les mer >>

God ledelse er nøkkelen til godt arbeidsmiljø

Tydelige ledere og god kommunikasjon er nøkkelbegreper når det gjelder å skape godt arbeidsmiljø i barnehagen, mener Hanne Kvaløsæter i PBL Bedriftshelsetjeneste.

Les mer >>

Hvordan gå fram når du skal gi kritikk til sjefen?

Å gi kritikk til sin egen sjef krever både mot, overveielser og forberedelse. Men det er mulig å gjøre dette på en måte som fører til endring på det området du er misfornøyd med.

Les mer >>

Lederen har ordet!

Jeg bruker mest tid på personalarbeid og dokumentasjon i forhold til HMS arbeidet

Les mer >>

Situasjonsbestemt ledelse

Situasjonsbestemt ledelse er en strategi som peker på pedago­gisk leders mulighet til å lede sitt arbeidslag på en systematisk og målrettet måte, tilpasset individuell utvikling og kollektiv innsats.

Les mer >>

Teamledelse i barnehagen – en hybrid ledelsesform

Å være pedagogisk leder i et barnehageteam er en spennende og kompleks oppgave. En hybrid lederform som teamledelse, har mål om å lede og støtte personalet slik at alle blir gode i arbeidet med barna. Hvordan kan den pedagogiske lederen bidra til å skape «vi-følelse»?

Les mer >>

Effektiv eller effektfull ledelse?

En kolibri gjør 80 vingeslag i sekundet, en svale gjør bare 5. Så hvem er best til å fly?

Les mer >>

Tydelig sjef og leder i barnehagen

Del tre i vårt verktøy for lederutvikling handler om tydelighet i sin lederstil.

Les mer >>

Slik blir du en inneffektiv sjef

Å være effektiv er en dyd som den perfekte leder behersker. Hvis du er den perfekte leder trenger du ikke å lese mer.

Les mer >>