Synes dere av og til at lekemateriellet spres for alle vinder før barna rekker å skape lek som får vare en stund? Da kan en god lekekommode være tingen.
Jeg tror ikke ukritisk møblering med kommoder er noen god ide til oppbevaring av lekemateriell. Ting blir lett glemt i bunnen av en dyp skuff – skjult for omverdenen på ubestemt tid. Dess- uten liker barn å se materialene de skal skape lek med. Har man derimot kommoder med en konkret og tydelig misjon kan det virke oppkvikkende på lekelysten. I slike kan man samle større mengde variert materiell til rollelek, konstruksjon og utforskning og slippe problemet med at det flyter. Det er inspirerende å komme til et rom der materiellet er presentert med en viss orden.
Kanskje står det en kommode på loftet i barnehagen, eller hjemme hos noen? Finn.no er full av dem. Til nød kan man ta seg en tur på Ikea og få tak i en ny. Med litt stell kan kjedelige kommoder omvandles til helt spesielle oaser for lek på avdelingen.
Rollelekkommoden
Kommoder egner seg særlig godt til å romme materiell til rollelek innenfor utvalgte tema – for eksempel «slott», «kollektivtrafikk», «jungel» eller lignende. Et godt leketema finner man i samråd med barna. Hva er de interesserte i? Deretter samler man bøker, kostymer og rekvisitter som kan berike leken og legge det i kommoden. Det er lurt å male eller dekorere den utenpå, slik at barna ser hva skuffene rommer. På den måten får man en kjempestor vidunderpakke med nok materialer til at barna kan fordype seg og holde fast ved et leketema over tid.
Sykehus er et leketema voksne ofte lar seg rive med i fordi
det er lett å forstå hvordan man kan oppføre seg i rollene
Store barn liker ofte å leke doktor og sykehus. Det krever ofte litt sanking for å finne bra nok materiell, slik at de trer inn i fiksjonen med overbevisning. Stetoskopet ligger kanskje i bunnen av en kasse, sprøytene i lekeovnen og legefrakkene i dukkesengen. Da er det mye bedre å samle alt på ett sted. I garderoben vår stod det en glemt Ikea kommode med dype, tomme skuffer. Den fikk bli en sykehuskommode.
Kommoden ble malt hvit og skuffene ble merket med laminerte symboler og tekst som gav et hint om innholdet. I øverste skuff samlet vi kostymer, tepper, hjemmelagde pasientjournaler, samt bøker og bilder om kroppen. I andre skuff la vi legeinstrumenter, ekte bandasje, plaster og annet som en lege trenger for å sikre pasienten omsorg og behandling. Apoteket var behjelpelig med å finne ting vi kunne bruke. Den tøffeste effekten var nok den største engangssprøyten. I siste skuff la vi kosedyr og noen bøker om dyr og dyrleger slik at man kunne utvide legekallet i den retningen også. For andre som vil gjøre noe lignende kan noen dukker, vekter, målebånd være et godt alternativ og gi inspirasjon til å skape lekefortellinger fra helsestasjonen.
Kommoden fikk stå i garderoben, slik at den uutnyttede plassen der fikk fornyet interesse. Den ble umiddelbart et utgangspunkt for lek. Barna stupte ned i skuffene og plastret, stelte og bandasjerte seg selv og sine pasienter. Sykehus er et leketema voksne ofte lar seg rive med i fordi det er lett å forstå hvordan man kan oppføre seg i rollene.
Hvis man vil, kan man la leketemaet fra kommoden inspirere inventaret videre gjennom rommet. Vi hadde snart to faste sengeplasser på sykehuset, hyller med kjøkkenremedier til å lage medisiner og mat og en tavle med plass til røntgenbilder. Et morsomt innslag var intravenøsen i hjørnet – en flaske hengt opp ned som inneholdt farget vann og glitter. Magisk lekemedisin rett i blodet. Bra for å kurere akutt fantasiløshet hos voksne.
I slike rollelekkommoder kan man velge andre leketemaer også. Er det sjørøvere barna er hektet på for tiden, så dekorerer vi kisten på sjørøvervis og fyller den med skatter, kister, kart, kostymer, kikkerter og så videre. Butikklek er en fredeligere ide. Barna vil sette pris på en kommode med tom emballasje og et kassaapparat å «pippe» varene i. I de andre skuffene kan man utvide mulig-hetene med prisede sko til skobutikken og utkledningsklær til klesbutikken.
Til de yngste vil en kommode med hatter, sko og vesker i hver sin skuff skape mye interessant lek. Lim flere speil på baksiden og rundt kommoden, slik at barna får se seg selv. Av og til kan man flytte speilkommoden ut i rommet og la den stå som et midtpunkt i leken.
Konstruksjonslekkommoden
Noen ganger liker barn å bygge stort. Da trenger de større elementer å bygge med enn bare små klosser. Store klosser er ikke så lette å få tak i, men det kan være dere er så heldige at dere har en kommode med gode skuffer som kan hjelpe.
Vi hadde en røslig kommode stående i barnehagen. Gjennom år hadde den vært et traust innslag i rommet. Mange barnehager har akkurat en slik. Det var kommoden med «min skuff» med plass til tegninger, perleprosjekt og malerier. Den var gammel, utgått på dato og var blitt byttet ut mot langt yngre utgave av arten, men før den ble kassert fortjente den å bli sett på med nye øyne. Kunne den brukes på andre måter?
Rommet den stod i er et byggerom med planker, rør og løse deler der barna kan konstruere prosjekter etter eget hode. Jeg var på jakt etter materialer som kunne supplere aktiviteten her. Vi manglet noen store klosser, og skuffe- ne i denne kommoden viste seg å være helt perfekte. Vi måtte bare la være å fylle dem med noe. Skuffene var solide, ikke så tunge og like høye på alle kanter.
Skuffene i denne kommoden kunne brukes trehvite – akkurat slik de var.
Det gir et dempet inntrykk og hindrer overstimulering med farger i rommet. Vi hadde lite farger i dette rommet fra før og tålte litt til. Kommoden og skuffene ble derfor malt med heftgrunn og interiørmaling. Den malingsbutikk. Hvis andre vil gjøre noe lignende, kan det være morsomt å bruke litt tid på en planleggingsdag elle personalmøte og lage en skufferom hver. Det gjelder å innrede det enkelt – kun vegger, kan bli til rundt og i den historiske kommoden.
Sanselekkommoden
Barn har intelligens i fingrene, sier Piaget. Det kan jeg se nå de kaster seg over en skuff full av rariteter som de utforsker og leker med. En kommode kan inneholde materiell ment for denne intelligensen. En sansesnekkekommode blir garantert populær.
Til store barn fyller man først hver skuff med et grunnmateriale som er deilig å la fingrene gli gjennom. Det kan være ris, tørre linser, makaroni eller lignende. Oppå legger man rariteter og ting knyttet til et tema. Eksempler kan være «På-gården-skuffen» med burstrø i bunnen og traktorer, dyr og mennesker oppå. Det kan være «Livet- i-havet-skuffen» med akvariegrus i bunnen og tørket tang, skjell, fisker og annet fra havet oppå. Tema for andre skuffer kan for eksempel være «høst»,«farger», «jul», eller annet man er opp- tatt av. På den måten kan man også bruke en sanselekkommode som et inntrykk i temaarbeid. Skuffene kan gi barna et godt alternativ til bordaktivitet. Vi kan sette en på bordet og la to og to barn få leke med innholdet. (Med en veiledende kommentar om at tingene hører til i skuffen og på bordet – kommer de lenger unna lengter tingene hjem).
Små barn liker også kommoder med innhold som pirrer sansene. Man kan gjøre akkurat det samme for dem, men da bør i velge større ting som ikke er farlig å smake på. Vi kan vi ta en skuff, sette den rett på golvet i frileken og la barna ta for seg. Her kan det for eksempel være en skuff med baller i alle farger og teksturer, en skuff med deilige sjal og stoffer. Den siste kan kanskje ha ting fra kjøkkenskuffen. Kommoden kan også brukes som midtpunkt i en lekestund i samlingen. Inviter barna inn til vakker musikk, spennende lys og en skuff full av rariteter. Garantert minneverdig.